Hlavní stránka Kavkaz

Skialpové výstupy v oblasti Gudauri a Kazbeku

Oblast Gudauri

    Přehled výstupů

    Vrcholy

       Miketi GPS

       Kudebi GPS

       Sadzele GPS

       Bidara GPS

       Deda Ena GPS

Oblast Kazbeku

    Meteostanice GPS

    Přehled výstupů 

    Výstup na meteostanici GPS

    Vrcholy

       Orcveri GPS

       Elektrozink GPS

       Gergeti GPS

       Maili-chok GPS

       Kazbek GPS

          Normální cesta

          Jižním úbočím

          Východní rampou

          Jihovýchodní stěnou

Oblast Gudauri

Přehled

Přehled v tabulce viz Údaje pro GPS

Mapa viz Údaje pro GPS

Vrcholy

Miketi

Je to jediný z vrcholů, který leží (orograficky) vpravo od řeky Bílá Aragvi (viz Řeky). Jako ostatní vrcholy v oblasti dosahuje výšky kolem 3000 m. Vzhledem k malé nadmořské výšce startu - 1540 m - je to túra s největším převýšením (1400 m, navíc není započteno malé klesání na počátku trasy).

 

Start - vrchol první (nejnižší, pravotočivé, 180 st.) serpentýny pod Gudauri. Zpočátku je třeba nejprve sestoupit k Bílé Aragvi a tu překročit. Sjezd po výstupové trase. 

Kudebi

Lehká túra na vrchol, na který se vede vlek. Výstup a sjezd, jejichž trasy se liší, však vedou mimo sjezdovky. Výhodou je start i cíl u SporthoteluGPS. (KudebiUp, KudebiDw)

Sadzele

Nejvyšší vrchol v lyžařském středisku. Stejně jako Deda EnaGPS a BidaraGPS leží na hlavním kavkazském hřebeni čili podle jednoho z možných pojetí na hranici mezi Evropou a Asií (viz Rozhraní mezi Evropou a Asií a  obr. Hranice a kavkazský hřeben v oblasti Gudauri a KazbekuGPS).  

Výstupy

1. Od SporthoteluGPS (pěšky) (SazeleUp). Výstupová trasa zpočátku identická s výstupem na KudebiGPS, KudebiGPS se pak traverzuje zleva. Pak se jde po hřebínku stoupajícím na západní vrchol (West PeakGPS) a přes střední vrchol (Middle PeakGPS) se po hřebeni dojde na vrchol hlavní. Převýšení trasy je asi 1300 m.

 

 2. Lanovkou na KudebiGPS (čili to je taky od SporthoteluGPS). Při vyvezení lanovkou na KudebiGPS se sjede do prostoru mezi KudebiGPS a SadzeleGPS. Pak lze pokračovat na kterýkoliv ze tří vrcholů - po již zmíněném hřebínku na West PeakGPS (WestPKud) nebo údolím na hřeben a v sedle mezi Middle PeakGPSem a hlavním vrcholem odbočit na jeden z nich (MiddPKud, EastPKud).  V posledních letech vede lanovka i na úbočí West PeakuGPS.  Túry mají převýšení asi 400 m. Z lanovky se samozřejmě dá vystoupit dříve a výstup si prodloužit. Deník 17.4.

 

3. Lanovkou na West PeakGPS. To jen pro úplnost :-). Lanovka často ale nejezdí - není buď počasí nebo lidi. Nezpracováno jako trasa pro GPS.

 

4. Od kempu AjvngouGPS . Místo je od SporthoteluGPS dále po Vojensko-gruzínské cestě dále 3 km a výše o 200 m. Je tam také začátek tunelu. Výstup probíhá dnem údolí mezi hřebeny SadzeleGPS a BidaryGPS a pak odbočuje na SadzeleGPS (Middle PeakGPS). (MiddPCamp)

Sjezdy

1. Sjezdovkami. Ze sedla mezi Middle PeakGPSem a East Peakem do sedla mezi KudebiGPS a masívem SadzeleGPS (po MiddKud/EastKud). Pak traverzovat KudebiGPS na horní část sjezdovek a po nich ke SporthoteluGPS. Nezobrazeno, nezpracováno jako trasa pro GPS. (Takto jsme jeli, ale GPS trasu nemáme. Deník 17.4.)

2. Výstupovou trasou č. 1. (SazeleUp)

3. Jižně. Zpočátku sjíždět severozápadně jako č. 4 (viz níže). Po objetí severního hřebene SadzeleGPS se obrátit jižně a vystoupat 400 m na sedlo mezi BidarouGPS a Middle PeakemGPS. Pak údolím sjezd ke SporthoteluGPS.  (SazeleDwS)

4. Severozápadně. Počátek stejně jako č. 3. Pokračovat stejným směrem až k Vojensko-gruzínské cestě. K té se dostaneme 5 km za Křížovým průsmykemGPS. Je tedy nutný odvoz zpět. Dá se ale dosti spoléhat na dopravu pravidelnou maršrutkou co jezdí do Kazbegi. (SazeleDwNW)

5. Severovýchodně. Začíná se sjíždět severovýchodně a k Vojensko-gruzínské cestě se sjíždí o jedno údolí východněji. Ocitneme se tak v osadě Kobi, 8 km za Křížovým průsmykemGPS. (SazeleDwNE)

 

Je samozřejmě víc možností jak trasy kombinovat.

Bidara
Výstupy

1. Od SporthoteluGPS. Směřuje se severně (stejnou cestou jako sjezd ze SadzeleGPS č. 3 - jižně. Pak trasa trochu obrací západně na bezejmenný vrchol 3011GPS, z nějž už vede hřeben na BidaruGPS. (BidaraUp)

2. Traverz BidaryGPS. Jde stejně jako předchozí výstup. Ze sedla mezi vrcholem 3011GPS a BidarouGPS ale odbočuje severozápadně a dosahuje Vojensko-gruzínské cesty 1 km za Křížovým průsmykemGPS. Ve stejném místě začíná výstup na Dedu EnuGPS - viz níže. (BidaraBy)

3. Od kempu AjvngouGPS . Výstup probíhá dnem údolí mezi hřebeny SadzeleGPS a BidaryGPS a pak odbočuje na SadzeleGPS. (BidaraCamp)

Sjezdy

1. Jižně. Výstupové trasy přicházejí po hřebínku od vrcholu 3011GPS , tento sjezd však směruje jižně rovnou z vrcholu. Až později se napojuje na výstupovou trasu a může končit u SporthoteluGPS (BidaraDw) nebo u kempu.

2. Západně. Přímo z vrcholu se sjíždí západně. Později se trasa napojuje na Traverz BidaryGPS (Výstup na Bidaru č. 2) a přichází tedy na Vojensko-gruzínské cestu.

Deda Ena

Začíná se kilometr za Křížovým průsmykemGPS. Je tam mostGPS přes Bajdarku, kde Vojensko-gruzínská cesta z pravého břehu na levý. Nástup je možný až za mostemGPS, protože říčka teče  v hluboké strži. Začít je tedy třeba někde za mostemGPS. Údolím se stoupá jeho levým úbočím (při pohledu zezdola). Končívá se na hřebínku nebo je možné dojít bez lyží na vrchol. Sjezd je stejnou trasou.

 

Pozn. - při prvním pokusu jsme navzdory GPS zabloudili a zašli do severnějšího údolí. Na mapě Markuse Stadlera je totiž začátek trasy nakreslen nesprávně, ještě před mostemGPS , což není možné. Při druhém úspěšném pokusu Lenka a Jirka neměli GPS.

 

Viz též Deník 18.4. a 24.4.

Oblast Kazbeku

Meteostanice

Nalézá se pod jižním úbočí KazbekuGPS ve výšce 3676 m. Od meteorologů už je opuštěná a slouží jen sportovním cílům. V létě tam je stálá obsluha. V zimě se půjčují klíče v Gergeti. V Gíově doměGPS či domě jeho přítele, který je poblíž (ale nevíme kde). Stanice byla stavěna velkoryse, snad s myšlenkou na hostování nějakých hromadných sportovních akcí. Nyní je v používání jen několik málo místností. Nejudržovanější je ta, kde se vaří. V místnosti je stůl a lavice. Jsou tu taky kamna, ale dřevo zde není. Za našeho pobytu Gía jeden večer topil odpadky. Je tu taky nádobí. Otvor bez dveří vede do další přilehlé místnůstky, kde spí případná obsluha, protože zde je nejtepleji. Pak je po obou stranách chodby řada menších stejných místnůstek s palandami. Jejich úroveň rychle klesá se vzdáleností od stravovací místnosti a v žádné už se netopí.

 

Za dřívějších dob sem snad vozil materiál vrtulník. Na ten už nejsou peníze a věci se sem snad navážejí v létě s pomocí koní. Ze spotřebního materiálu tu tedy jsou velké plynové bomby s hořáky, které platící hosté můžou volně používat.  Ve vedlejších místnostech jsme viděli nějaké hromadně zakoupené potraviny jako těstoviny apod., jejichž účel neznáme. K výbavě stavení patří také benzínový agregát, který je určen k výrobě elektřiny ve večerních hodinách. Dala by se pustit i malá televize. Benzín tu ale taky není. Na záchod se v zimě chodí kamkoliv ven, oficiální záchod je v zimě zapadaný sněhem. 

 

Lidé obsluhující meteostaniciGPS v zimě pracují u vleků v Gudauri a například Gía je členem horské služby. Nebylo nám jasné, jak jsou tyto skupinky organizačně propojeny ani jak by přesně vypadala eventuelní záchranná akce horské služby (žádná komunikace, žádný vrtulník, malé boty :-) ...).

 

Za pobyt na meteostaniciGPS se platí - 20 lari za den. Zajímavé je, že Anatolij Sukov uváděl cenu 6,5 lari. Snad rozdíl cen pro místní a pro cizince. Na zdi je barvou pro letní návštěvníky napsáno, že ti co stanují u stanice a využívají její - vlastně nevím co - tak platí 10 lari. Prý jsou kolem meteostaniceGPS v létě i stovky stanů.

 

Viz též Deník 19.4. a 20.4.

Přehled výstupů

Přehled v tabulce viz Údaje pro GPS

Mapa viz Údaje pro GPS

Výstup na meteostanici

V Kazbegi je třeba přejít přes mostGPS do Gergeti. To je nadmořská výška asi 1750 m. Silnice za mostemGPS pokračuje do Vladikavkazu, my ale odbočíme doleva, západně, na hlavní ulici Gergeti. Tam je po pravé straně Gíův důmGPS (klíče od meteostaniceGPS). Po dalších 500 m za Gíovým domem GPS se hlavní ulice rozpadá v pravoúhlých uličkách. Těmi je třeba se proplést, hlavní směr je ale stále stejný - severozápad. Vyjdeme tak na pěšinu či cestu nad vesničkou pokračující SZ směrem. Po 300 metrech protíná nezpevněnou silnici, která stoupá k SameběGPS v rozmáchlých serpentinách. (Na silnici se přijede taky přes mostGPS a po hlavní ulici, labyrint uliček je ale třeba projet jiným způsobem - obloukem více k severu). Zde jsme si obouvali lyže.

 

Nyní pokračujeme stále do kopce lesní cestou, která má stále stejný SZ směr. Cesta vede obloukem na planinu s kostelem SamebouGPS (2200 m, od mostuGPS 3 km, hodina a půl). K SameběGPS by teoreticky po zmíněné silnici,  když není sníh, mohlo být možné vyjet autem, bylo by to tedy o 400 metrů výš. Cesta je asi upravovaná, když je to možné, protože v SameběGPS trvale bydlí mniši (2 :-)).

 

SamebaGPS je nyní asi 700 metrů stranou a cesta na meteostaniciGPS přes ni nevede (Foto). Nad SamebouGPS už jsou holé stráně (Foto). Směrem ke KazbekuGPS odsud vede výrazný hřebínek, asi stará (orograficky pravá) moréna ledovce Gergeti, který sem už nesahá, a cesta vede jejím úbočím. Dalším postupovým bodem je sedlo AršaGPS. Je v místě, kde se hřebínek zanořuje do příčně probíhajícího masívu. Je to 7 km od mostuGPS, nadmořská výška 2940 metrů, 5 hodin. Zde se otvírá pohled na Kazbek a ledovec Gergeti.

 

Trasa není celkově příliš strmá (2 km převýšení je rozprostřeno na jedenácti kilometrech trasy). Úsek za sedlem AršaGPS je ještě mírnější. Ze sedla dokonce v dlouhém traverzu klesá (Foto), ale jen nepatrně, a pak se znovu stoupá až k okraji ledovceGPS. Ten je ve výšce 3250 m, 9,5 km od mostuGPS a v zimě pod sněhem není patrný. Trasa pak kříží ledovec a současně stoupá. Kamenná budova meteostaniceGPS stojí na druhé straně mimo ledovec ve výšce 3680 metrů a závěrečné stoupání je opět strmé (Foto, Foto). Celkem 11 km, 10 hodin.

 

Uvádíme naše časy, měli jsme ale 1 km a 100 výškových metrů k dobru.

 

Viz též Deník 19.4.

 

Mapky k výstupu na meteostanici viz Údaje pro GPS.

Vrcholy v okolí Kazbeku

Orcveri 4350 m

SV stěna 500m/45°/3A, převýšení 650 m. Cesta vede na východní vrchol (Kupol), z něj lehce na hlavní vrchol. Cestu popsali S+R. Nikde se nejistili. Sjezd trasou výstupu. Není známo, že by ji úbočí předtím někdo sjel. Za nás bylo toto úbočí OrcveriGPS pokryté ledem (Foto).

 

Severovýchodní stěna Orcveri GPS

Orcveri

Ve sněhu je patrná výstupová i sjezdová trasa.

Elektrozink 4250 m

 

Východní úbočí 1B, převýšení 550 m. Trasa je zpočátku stejná jako normální cesta na KazbekGPS. Doleva s. Doleva se odbočuje po 1,4 km, ve výšce 3855 m, po dalších asi 300 metrech se překračuje "minisedélko" v moréně ledovce (3900 m) a vstupuje se na ledovec. V ledovci jsou trhliny, proto postup na laně. Ledovec se traverzuje šikmo doleva vzhůru na jeho (orograficky) pravý okraj. Závěrečný výstup na hřebínek je prudký - několikrát jsme střídali postup pěšky a na lyžích a nemohli se rozhodnout co je lepší (horší). (ElektrozinkGPS)(Foto vrcholového hřebínku). Viz Deník 20.4.
Gergeti (Spartak) 4517 m

2B, převýšení 900 m. Počáteční úsek - až skoro ke Kazbeckému průsmykuGPS (4473 m) - je shodný s normální cestou. Pak jednoduše na vrchol GergetiGPS. Sjezd stejnou trasou.

 

Pohled na Gergeti GPS a Maili-khok GPS z Kazbeku GPS.

Gergeti

S+R při cestě na Maili-khokGPS GergetiGPS traverzovali (červená čára), zpět šli přímo přes něj (modře). V pozadí DžimaraGPS (uprostřed, 4780m) a ŠauchochGPS (vpravo, 4630m). Pozn. - DžimaraGPS je na rusko-gruzínské hranici, asi 9 km od KazbekuGPS. Podobná naše fotografie.

Maili-chok 4598 m

Vrchol za GergetiGPS, možné oba výstupy spojit. 2B, absolutní převýšení 900 m, vzhledem ke klesání při travezu GergetiGPS o něco více. Sjezd stejnou trasou nebo traverzem přes GergetiGPS. Viz předchozí foto.

Kazbek 5034 m

Nejprve jazykový koutek - vyskytuje se mutace Kazbek i Kazbeg. Správnější je asi Kazbek. Ve výsledcích hledání na Googlu v latince byl poměr Kazbek/Kazbeg 218 tis./67. tis., čili asi 3:1. V azbuce (Казбек/Казбег) to bylo 702 tis./3,4 (poměr 200:1). Ve Wikipedii se vyskytuje jen varianta Kazbek/Казбек.

 

Je to nejvýchodnější pětitisícovka Kavkazu a třetí nejvyšší hora v Gruzii (Šchara má 5200 m, Džanga 5051 m) a šestá na Kavkaze i celé Evropě (viz Nejvyšší vrcholy Kavkazu a Evropy)). Stejně jako ElbrusGPS je to sopka. Od poslední erupce ale uplynulo již téměř 2 750 let, takže já bych tam teď už na další erupci nečekal, nemám tolik dovolené. Také jako ElbrusGPS má dva má vrcholy. V oficiálních pramenech ale uváděn jen ten východní. Místní název - Mkinvari (Mqinvartsveri) znamená "ledová hora" nebo "ledovec". Prvovýstup - Douglas William Freshfield v roce 1868. (Kazbek GPS na Wikipedii)

 

KazbekGPS a jeho dva vrcholy na terénní mapě na Googlu:

Kazbek

Totéž v interaktivní mapě na Googlu, satelitní snímek je bohužel prakticky nepoužitelný. Dobře je osnímkováno například Kazbegi, ale špatně KazbekGPS nebo třeba Gudauri (stav v srpnu 2009, jistě se to ale zlepší :-)).

 

Uvádí se, že podle řecké mytologie byl  ke KazbekuGPS přikován bohy Prométeus -  poté co jim ukradl oheň. Ve skutečnosti se v báji přímo neuvádí jméno hory, jen se mluví o Kavkaze. Je ovšem pravda, že KazbekGPS svým tvarem této báji vyhovuje a je to historka, která by se nám hodila do romantického krámu. Gruzínská mytologie má podobnou báji - o Amiranim, jenž se protivil bohu a byl uvězněn na KazbekuGPS. (P. Schoen na Summitpost.org)

Normální cesta

Klasifikace 2A, převýšení 1350 m. Jde v půlkruhu kolem hory zleva. Trasa vede z meteostaniceGPS severozápadně, zpočátku stejně jako výstupy na OrcveriGPS a ElektrozinkGPS. Sleduje tedy (orograficky) levý okraj ledovce Gergeti (dříve OrcveriGPS).  Prvních asi 2,5 km, do výšky 4100 m, mimo ledovec, pak po něm. V sedle mezi GergetiGPS a Kazbekem (Kazbecké sedloGPS 4473 m) se trasa stáčí východně - respektive někde před sedlem, jak to terén dovoluje. Nyní jsme již na ruském území, přesněji v Severní Osetii. Trasa stoupá severním úbočím KazbekuGPS mezi jeho dva vrcholy (viz Foto níže -  KazbekGPS ze západu). Sedlo je ve výšce 4850 m. Na vrchol zbývá 150 výškových metrů a výstup je strmější (45-50 st), takže nejspíše bez lyží. Při ledovatém povrchu to může být trochu lezení.  Trvání: Roman Pekař - vstávali v 1 a šli tam 7 hodin (letní výstup). My - start v 7 hod, na vrchol asi 9 hodin, i se sestupem přes 13 hodin (vichr, mlha).

 

Pohled na KazbekGPS ze západu od Spartaku.

Kazbek

Je tak vidět závěrečná část normální trasy, která směřuje do sedélka mezi vrcholy. Foto S+R.

 

Jižním úbočím

35° (45° z vrcholu do sedla)/2B, převýšení 1350 m. (KzbkEFlank - trasu mi Andy poslal od ruky zakreslenou do mapy)

 

Zkušenosti S+R: Sjeli tudy po výstupu JV stěnou, když zjistili, že sjezd zpátky je kvůli ledu moc nebezpečný.

 

Výstup na KazbekGPS jižním úbočím.

Jižní úbočí

Foto a schéma S+R.

 
Východní rampa

700m (ze sedla 4800 m)/50°/3B, převýšení 1350 m. Východní rampa se táhne ze sedélka mezi Kazbekem a vrcholem 4385 mGPS (sedlo jen o pár metrů níže) směrem doleva nahoru a nad výrazným žandarmem se ve výšce 4800 m spojuje s JV stěnou. Na fotografii je vidět rampa i JV stěna, také žandarm. Na ruské topografické mapě je vyznačen vrchol 4385 mGPS a také je patrný sníh/led JV stěny i V rampy. Na lyžích to jde do 4600 m (30-40 st), tam pak svaj prudší - 40-45st, takže mačky. Úsek bezprostředně pod žandarmem je prudší. (KzbkERamp)

 

Zkušenosti S+R: při výstupu rampou posledních 200 m jistili (tenká vrstva sněhu na ledu). Je to vlastně už v JV stěně, protože rampa se na ní napojuje v 4800 m. Pak se báli sjíždět zpět a sjeli Jižním úbočím. Po období s vydatným sněžením - byly podmínky lepší a již se zde nejistili (to již byl  druhý - úspěšný - výstup JV stěnou). Při prvním pokusu o JV stěnu se při zhoršeném počasí rozhodli z 4700 vylézt ještě výš - do 4800 aby mohli sjet rampou. Ta je tedy pro sjezd lehčí (nejedná se asi jen o sklon ale i o sněhové podmínky).

 

Výstup na KazbekGPS východní rampou.

East Ramp

Foto a schéma S+R.

 
Jihovýchodní stěna

1000m/50°+/3B, převýšení 1350 m. Do 4700 m je sklon 40 st, pak 50, vpravo při skále 55 st. Na počátku stěny je kuloár. Už v něm se postupuje bez lyží. Sjezd východní rampou je lehčí (viz výše). (KzbkSEFace)

 

Zkušenosti S+D: v roce 2006 se sjížděli ve špatném počasí. Jeli v pravé části (při pohledu zdola) podél skal, aby se měli podle čeho orientovat i když to tady je prudší (55 st). Deon zřítil z 4850 m do 4300 m. (Pro představu - žandarm na fotce je ve 4800, meteostaniceGPS je 3700.) Peter sjel do 4700 m a pak pokračoval pěšky, protože se bál (i když už menší sklon - 40 st.).

 

Výstup na KazbekGPS jihovýchodní stěnou

JV stěna

Foto a schéma S+R.

 

Hlavní strana Kavkaz