Grossglockner 16.-18.6.2001

Hlavní stránka

 

O jeden den jsme si prodloužili víkend a ve čtvrtek po práci jsme vyrazili k nejvyššímu vrcholu Rakouských Alp (3798 m). Do Kaiser Franz Josef Höhe (cca 2400 m) jsme dorazili jsme po půlnoci a noc přečkali v betonovém parkovišti.

 

Grossglockner je na druhé straně údolí, které vyplňuje nejdelší rakouský ledovec Pasterzeboden. Poprvé byl vylezen před 200 lety. "Levý severovýchodní sněhový žlab" byl poprvé vylezen 1876 markrabětem Pallavicinim. Na Kaiser Franz Josef Höhe jsou k tomuto výročí oslavné transparenty a výstava. Průvodce- čistě sněhový (ledový) výstup, sklon 50 st, v horní třetině 55, převýšení 600 m, trvání výstupu 4 hodiny. V ranném létě firn, později čistý led. V ranních hodinách pád kamení, při čerstvém sněhu akutní nebezpečí lavin. Dle průvodce velkolepý výstup. První den výstupu vyžaduje nejprve sestoupit několik set metrů na ledovec, pak přesun 1-2 km po ledovci nahoru (v zásadě příjemné).

Pak následuje méně příjemné stoupání. V severovýchodní stěně Grossglockneru je zčásti převislý ledovec, který je třeba obejít zprava. Z údolního ledovce se stoupá úbočím jehož sklon bych odhadl na 40-45 st. Nejprudší místa jsou tak na hranici k jištění. Jiná věc jsou trhliny, ale při přímém výstupu hřebínkem je asi nebezpečí trhlin malé. Cílem výstupu je Grossglockner Biwakschachtel ("bivakovací krabice") ve výšce 3260 m. Výškový rozdíl na první den je tedy asi 1 km a nám to zabralo tak 6-7 hodin. V krabici jsou dvě patra, do každého by si lehli i 4 lidé, při velkých problémech i 5, ale byl by velký problém s věcmi. My čtyři jsme to stačili bohatě zaplnit. Pohodlně natáhnout se tam dá jen vleže. Jsou tam deky.

Z dalšího dne není obrazová dokumentace. Nebylo totiž počasí a nálada. Mlha, sněžení, opakovaně déšť. Vstávali jsme asi v půl čtvrté. Balení a vaření ve stísněném prostoru zabralo skoro dvě hodiny. Pak jsme se v mlze a později dešti prošli pod vyústění žlabu - je to v podstatě půlkilometrový traverz na temeni zmíněného převislého ledovce - zpočátku mírně do kopce a zbytek mírně z kopce. To už jsme šli kvůli trhlinám na laně. Celé to trvalo asi hodinu a půl. Zbytek dne jsme strávili převážně vleže v "krabici".

 

Další den bylo stále ošklivě - mlha. Jen bylo trochu chladněji, takže spíš sněžilo. Rozhodli jsme se sestoupit. Šlo to lépe, než jsme mysleli.

Na ledovci v údolí našel Hans balónky, takže už si hrál sám a my jsme měli klid.

Nakonec jsme se shodli, že nám bylo dva dny špatně a že jsme se při sestupu přiměřeně vybáli, takže šlo o velmi povedenou akci.

 

(Poznámky k dopravě. Takže je to tam přes Dvořiště 523 km z Prahy Kačerova, celkem ujeto 1050 km. Do Dvořiště to bylo 189 Km. Celkem to vždy trvalo asi 6 hodin, průměrná rychlost kolem 90 km/hod. )

 

Oblast Grossglockneru (příjezd, Lucknerhaus, Stüdlhütte, výstupy na Grossglockner, GPS údaje, většinou anglicky)

 

Hlavní stránka

 

Poslední aktualizace stránky .